Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Оперативна нарада з директорами загальноосвітніх закладів ОТГ

Дата: 07.06.2018 18:40
Кількість переглядів: 870

Фото без опису

         07 червня 2018 року о 9-30 сільський голова зібрав на оперативну нараду директорів Зеленогаївської, Калинівської, Корніївської, Чкаловської загальноосвітніх закладів. На нараді були присутні директори шкіл Бабич Є.М., Остроконь І.А., Черномурко Л.М., Романенко Л.Г., заступники сільського голови Овечкін Ю.А. та Кривко О.Г., депутат обласної ради Голота Ю.В., в.о. старости Лобач Л.В. та секретар сільської ради Бабич І.Г. На черзі денній було одне питання – «оптимізація шкіл та створення опорного закладу».

         Першим з цього питання доповів сільський голова Станіслав Васильович Калиновський, який проінформував про наявну ситуацію у галузі освіти. Сільський голова наголосив, що про закриття шкіл мова не йде та довів інформацію про місця шкіл Чкаловської ОТГ у обласному рейтингу сільських загальноосвітніх закладів за 2017 рік  за результатами ЗНО у якому із 320 шкіл Чкаловська ЗОШ на 180 місці, Корніївська ЗОШ на 198 місці, Калинівська ЗОШ на 257 місці. Сільський голова зазначив, що головний показник школи це рівень знань його випускників за результатами ЗНО, а він бажає бути кращим. Звернув увагу сільський голова і на необхідність підвищення кваліфікації вчителів, їх участь у різноманітних конкурсах. Звернув увагу також на головну проблему – це щорічне поступове зменшення дітей у школах, що призводить до постійного зменшення державної освітньої субвенції на оплату праці педагогів. Склалася ситуація, що один вчитель припадає на  чотирьох учнів. Зменшення народжуваності призвело до того, що у школах не набираються класи, існують класи у яких навчається 4 учні, 5 учнів і навіть 1 учень. У Зеленогаївській школі навчається 34 учні із 9 класів є тільки 5, у Калинівській школі навчається 80 учнів із 11 класів є тільки 9, у Корніївській школі навчається 76 учнів із 11 класів є 10, у Чкаловській навчається 128 учнів та є 11 із 11 класів. Станіслав Васильович наголосив на тому що було б добре мати громаді був свій опорний заклад. У разі його відсутності усі школи громади згодом будуть понижені в статусі.

         Доповнила сільського голову Станіслава Васильовича заступник сільського голови-головний бухгалтер Кривко Ольга Григорівна, яка довела до відома директорів ЗОШ фінансові показники кожного закладу згідно формули розрахунку освітньої субвенції. Доповідач зазначила, що освітньої субвенції на виплату заробітної плати достатньо лише цього року, прогнози на 2019 рік робити не стала.

Директор Калинівської  школи Остроконь Ірина Анатоліївна наголосила, що результати ЗНО це не головний показник школи і на нього впливають кілька негативних факторів таких як віддаленість місця ЗНО, яке було проведено у м.Мелітополь. Ірина Анатоліївна запропонувала не створювати опорного закладу та не знижувати статуси інших шкіл, оскільки на даний час освітньої субвенції достатньо для утримання педагогічних працівників.

         Романенко Лариса Григорівна, директор Чкаловської ЗОШ, зазначила, що отримані місця у обласному рейтингу показують, що працювати є над чим і рівнятися можна на Веселівську ЗОШ №2, яка увійшла у 50 кращих шкіл України. Лариса Григорівна запропонувала школам громади налагоджувати дружні стосунки, проводити спільні заходи. На рахунок оптимізації підтримала створення опорного закладу Чкаловської ЗОШ та для оптимізації запропонувала закрити офіційно Гоголівську школу, навчальний процес у якій призупинено.

         Черномурко Ліна Миколаївна директор Корніївської ЗОШ зазначила, що не бачить законних підстав створення на базі Чкаловської школи опорного закладу, оскільки опорний заклад передбачає повну матеріальну оснащеність, забезпеченість педагогічними кадрами та зниження статусів інших шкіл. Запропонувала працювати  у попередньому режимі доки вистачає освітньої субвенції.

         Бабич Євгенія Михайлівна попросила дослухатися до думки директорів, не «рубати з плеча» та утримувати усі навчальні заклади доки вистачає державної субвенції.

        Не стояв осторонь проблеми і депутат обласної ради Голота Юрій Васильович. Він зазначив, що питання оптимізації необхідно вирішувати, тому що на наступний рік державної субвенції може не вистачить, оскільки кількість дітей зменшується щорічно. Юрій Васильович запропонував знайти компроміс, бо у такому вигляді мережа шкіл приречена на занепад.

         За результатами наради спільного рішення так і не було прийнято. Питання оптимізації та створення на базі Чкаловської ЗОШ опорного закладу буде винесено на розгляд депутатів сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора