Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Засідання робочої групи з реформування медицини

Дата: 18.05.2018 14:59
Кількість переглядів: 805

Фото без опису

18 травня 2018 року у приміщенні Чкаловської сільської ради об'єднаної територіальної громади відбулося засідання робочої групи з вивчення питань подальшого функціонування закладів охорони здоров'я. Засідання ініційоване головою робочої групи Шкрумом А.П. На засіданні крім членів робочої групи присутні сільський голова Калиновський С.В., заступники сільського голови Овечкін Ю.А. та Кривко О.Г., секретар сільської ради Бабич І.Г., депутат обласної ради Голота Ю.В., депутати сільської ради Горлач В.Я., Богославський В.А., заступник голови райдержадміністрації Галас Т.І., голова районної ради Масалов В.В., головний лікар Веселівської ЦРЛ Колісник О.М., головний лікар Центру ПМСД Веселівської селищної ради Воробйова І.І., головний лікар Веселівського ЦПМСД Веселівської районної ради Сергєєва Т.М., Новоуспенівський сільський голова Сеник І.Б., головний бухгалтер Новоуспенівської сільської ради Харенко Н.С.

У ході засідання виступили Сергеєва Т.М., яка висвітлила проблеми з якими може стикнутися нещодавно створена Чкаловська амбулаторія групової практики сімейної медицини.

Головний лікар Центру ПМСД Веселівської селищної ради Воробйова І.І. довела до відома присутніх інформацію про діяльність селищного центру первинної допомоги, зазначила про довгі роки співпраці із лікарем Душком В.В., можливість обслуговування сіл Чкаловської ОТГ лікарем Тоцьким Я.С. та налагодження співпраці із Чкаловською громадою.

Важливою для усіх була позиція головного лікаря Веселівської ЦРЛ Колісника О.М., який наголосив на необхідності налаголження подальшої співпраці для забезпечення населенню якісними медичними послугами. У виступі Олександр Миколайович зазначив, що роботу по створенню спільного центру первинної медикосанітарної допомоги для трьох громад необхідно було проводити ще два роки тому, а наразі необхідно новоствореній комунальній установі укладати договір із Центром громадського здоров'я у м.Києві, реєструвати договори із пацієнтами. Головний лікар звернув увагу, що у перехідний період, який наразі ми переживаєм, важкий, але з часом весь механізм повинен запрацювати по новому.

Душко Віктор Володимирович довів інформацію про неодноразові збори медичних працівників, які працюють на території Чкаловської громади, створення робочої групи, обговорення із депутатами та як результат створення Комунального некомерційного підприємства «Чкаловська амбулаторія групової практики сімейної медицини». Цей варіант для Чкаловської громади найбільш прийнятний, бо він наближає медицину до сільських мешканців, він надає можливість громаді призначати головного лікаря, контролювати утримання штатних працівників, зберегти сільську мережу ФАПів та амбулаторій, надає фінансову незалежність. Віктор Володимирович зазначив про тісну співпрацю із головними лікарями Колісником О.М. та Воробйовою І.І., які надають всебічну допомогу та підтримку. Щоб наблизити послуги сімейних лікарів до селян необхідно розробити графіки прийомів лікаря у кожному селі, залучення лікарів вузької спеціалізації (гінеколога, травматолога, невропатолога, стоматолога…)

Голова районної ради Масалов В.В. висловив сподівання що врешті решт Веселівський район стане однією громадою, тому необхідно створити один Центр первинної медико санітарної допомоги.

Депутат обласної ради Голота Ю.В. зазначив, що не потрібно було руйнувати районну медицину два роки тому. Чкаловська громада пішла своєю дорогою створивши неприбуткове підприємство, яке у подальшому може на договірних умовах буде співпрацювати з іншими медичними установами.

Виконуюча обов'язки Зеленогаївського старостинського округу Лобач Л.В. доповіла про багаторічну співпрацю із головним лікарем Сергєєвою Т.М., наголосила, що зеленогаївці за створення одного спільного центру ПМСД у районному центрі.

Заступник голови райдержадміністрації Галас Т.І. довела інформацію, що з 01.07.2018 року фінансування Веселівського  ЦПМСД буде припинено, а кошти за обслуговування населення повинні будуть перераховуватися на комунальні неприбуткові підприємства, які зареєструються у Центрі національного здоров'я.  Чкаловська амбулаторія групової практики сімейної медицини створена, зареєстрована, виготовлено печатку, відкриті рахунки у казначействі, крок за кроком буде налагоджуватися робота цього підприємства. Доповіла про проект на будівництво нової амбулаторії із житлом для лікаря у селі Чкалове.

Сільський голова Калиновський Станіслав Васильович наголосив, що як очільник території у цей важкий час реформ докладає усіх зусиль для налагодження роботи Чкаловської амбулаторії. Він зазначив, що при створення комунального підприємства думав у першу чергу про людей, про збереження медичних закладів у селах громади. Виїжджаючи у села громади, доводить до населення інформацію про те, що кожен повинен прийняти участь у роботі по збереженню та налагодженню роботи медичних закладів, тим що сплатить податки та підпише договір із лікарем, який утримує медичних сестер та санітарок у їх селах.

Очільник Новоуспенівської громади Сеник Іван Богданович довів до відома інформацію про реформування медицини на їх території та подав пропозицію до Чкаловської сільської ради про створення спільного у районі медичного центру.

Вислухавши усіх доповідачів, голова робочої групи Шкрум А.П. підвів підсумок. Він зазначив що рішення про створення Чкаловської амбулаторії групової практики сімейної медицини депутатам Чкаловської сільської ради далося не легко та не швидко. Спільне майно району рішеннями районної ради без вагань передавалося Веселівській селищній раді, а нам лише на правах оренди, не було юридичного супроводу процесів реформування. Чкаловська громада вирішила питання, створено власне комунальне підприємство, роботу якого необхідно налагодити.

Шкрум А.П. запропонував запрошеним залишити залу засідань для подальшої роботи та голосування.

Шляхом голосування, члени робочої групи вирішили пропозицію Новоуспенівського сільського голови прийняти до відома.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора