Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

У столиці відбувся Форум представників місцевих громад

Дата: 11.02.2018 02:52
Кількість переглядів: 743

Фото без опису10 листопада, в Українському домі у Києві відбувся Форум представників місцевих громад. Організатор Форуму – партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – зібрала разом понад 100 голів ОТГ, обраних на перших виборах 29 жовтня 2017 року, а також голів і депутатів громад, об’єднаних у 2015-2017 роках, народних депутатів України, представників Уряду та багатьох інших.

У Форумі взяла участь делегація від Веселівського району у складі   представників Новоуспенівської ОТГ новообраного голови Сеника Івана та новообраного депутата Овчарчина Сергія, представників  Чкаловської  ОТГ  новообраного голови Калиновського Станіслава, депутатів Бабич Ірини та Корнєвої Тетяни.

На Форумі виступив Президент України Петро Порошенко, у виступі він зазначив, що частка бюджетних коштів, які мають залишатися у бюджетах громад, має сягати 50 відсотків «Коли я був обраний, 70 відсотків грошей залишались у центральному бюджеті, і лише 30 передавались на місця. Поступово, крок за кроком 40% у 2015 році. 2016 рік – 45%. А зараз я поставив завдання довести частку місцевих бюджетів до 50 відсотків. 50 відсотків грошей у країні має бути у громадах, для того, щоб громади мали можливість самі планувати, як далі жити."

Перед учасниками Форуму виступив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Він наголосив, що лідери громад, які взяли на себе відповідальність, маючи повноваження, маючи ресурси, повинні в першу чергу розуміти – чого чекають від них громади. В Україні понад 35 відсотків населення живе у сільській місцевості і вони, нарешті,  повинні відчути  якість соціального сервісу.

Народний депутат України Сергій Березенко у своєму виступі доповів про результати виборів по усій території України.

Народний депутат України Максим Саврасов оголосив про старт проекту, спрямованого на взаємодію та підтримку новобраних голів і депутатів ОТГ. «Відкритий університет громад» – це наш новий проект, який ми розпочинаємо на базі Відкритого партійного офісу. Ми будемо проводити зустрічі народних депутатів від БПП та представників Уряду із представниками влади ОТГ, надавати консультації через «Гарячу телефонну лінію», оперативні Skype-консультації. Ми також створюємо «Мобільні команди» фахівців, які працюватимуть безпосередньо в ОТГ. Ми будемо проводити навчання для новообраних представників влади ОТГ. Лекторами будуть кращі науковці та експерти із децентралізації, а також голови ОТГ, які вже мають конкретні успішні приклади».

Народний депутат Олександр Дехтярчук наголосив, що крім прийняття необхідних законопроектів для децентралізації, ще багато чого треба зробити на місцях. Отже, у новообраного голови має бути стратегія розвитку територіальної громади. Вони мають довести громаді, яка їх обрала і яка їм виказала свою довіру, що вони здатні змінити життя людей на краще. Стратегія має бути реальною, і головне, вона має об’єднати людей, аби кожна людина в селі знала, що на їхній вулиці буде відремонтовано чи зроблено той чи інший об’єкт. Люди мають знати, куди витрачаються їхні гроші. Під час промови Дехтярчук зазначив, що новообраним головам з командою потрібно вчитися писати проекти. В Україну зайшло чимало грантів, є кошти з місцевих і Державного бюджету, розподіл яких, здійснюється тільки по написаних проектах. Тому треба опановувати цю нову можливість для розвитку та удосконалення.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора